Hoe gezond is een 'raw food' voedingspatroon?

Hoe gezond is rauw eten?

Raw food plant based voedingspatroon

Raw food plant based voedingspatroon

Met enige regelmaat zien we mensen in onze praktijk met vage darmklachten die lijken op het prikkelbaar darmsyndroom (PDS). Veel van deze mensen komen bij de diëtist en eten best gezond. Ze eten ruime hoeveelheden groenten en fruit en kiezen tussendoor voor rauwkost. Je kunt je afvragen, eten sommige mensen iets té gezond? Te gezond eten is lastig, maar te rauw eten komt wel eens voor. In dit artikel leggen we je uit waarom rauw eten niet altijd zo goed is voor je gezondheid, maar ook lees je wat er wél goed is aan rauw eten.


Krijg je meer vitaminen en mineralen binnen als je rauw voedsel eet?

Er zijn mensen die een raw food plant based voedingsstijl aanhangen. Het idee erachter is dat door voeding zo min mogelijk te verhitten de meeste voedingsstoffen behouden blijven. Dit zou volgens de aanhangers een stuk gezonder zijn dan gekookt voedsel. Er zit een kern van waarheid achter deze theorie, met de nadruk een kern van waarheid, want er kleven genoeg nadelen aan rauw voedsel eten. Zo is de beschikbaarheid van de vitaminen, mineralen en bio-actieve stoffen uit dit eten lager. Neem bijvoorbeeld beta-caroteen, een stofje dat wortel zijn oranje kleur geeft en de mens in het lichaam gebruikt om zelf vitamine A te maken. De beta-caroteen uit wortel wordt een stuk beter opgenomen als de wortel gestoomd (of gekookt in weinig water) is in plaats van als je het rauw eet. Dit komt doordat de hoeveelheid vezels en anti-nutriënten in de wortel of ander rauw voedsel zo hoog is dat het lichaam niet bij die vitaminen en mineralen kan komen. Raw food aanhangers weerleggen dit feit vaak met het argument dat in rauwe voeding meer enzymen voorkomen. De intacte enzymen uit het (rauwe) eten helpen bij de vertering van de vezels (eiwitstructuren) van datzelfde rauwe eten. De enzymen uit rauwe voeding heeft ons lichaam echter niet nodig. In ons lichaam zitten genoeg verteringsenzymen die niet op raken. Ook stellen aanhangers dat er meer vitaminen in rauw eten voorkomt. Dit zou de aanwezigheid van anti-nutriënten kunnen ‘compenseren’. Het klopt dat vitaminen verloren gaan door eten (te lang) te koken. Het is daarom goed om eten niet kapot te koken en ook af en toe iets rauw te eten.


Is rauw eten gezond?

Het is lastig om met enkel rauw eten aan voldoende energie te komen. Wie aan alle energie, vitaminen en mineralen wilt komen middels raw food moet bergen groenten en fruit per dag eten. En dat is verre van praktisch. Wanneer je langdurig rauw eet, en al helemaal als je daarnaast vegan eet, is er ook een grote kans dat je teveel afvalt (tot een ongezonde BMI) en als vrouw je vruchtbaarheid (tijdelijk) verliest. 

Daarnaast is de kans groter dat je ziektekiemen uit voedsel binnenkrijgt (de reden waarom zwangere vrouwen niet teveel rauwe groenten en kiemen moeten eten). Dit kan leiden tot een bacteriële infectie in het lichaam of een infectie door een parasiet.

Wat natuurlijk wel goed is, is om een combinatie van rauwe en gekookte voeding te eten.

Hogere kans op darmklachten als je rauwe salades luncht en veel rauwkost snackt

Sommige mensen die veel rauwe groenten eten, bijvoorbeeld dagelijks een rauwkostsalade als lunch krijgen meer last van hun darmen. Je zet je darmbacteriën namelijk behoorlijk aan het werk met al die vezels die binnenkomen. Op zich is dit niet iets om je zorgen over te maken, want het is niet ongezond dat de darmen veel vezels gevoed krijgen, maar het kan wel vervelende klachten geven. Wij zien in de praktijk vaak een verbetering van de darmklachten bij mensen die veel rauwe groenten eten wanneer zij deze groenten toch licht bewerken door het te stomen of te grillen. 

Voorbeeld 1: je kunt in plaats van een salade met slablad, rauwe paprika, komkommer, cherrytomaatjes en wortelrasp ook een salade maken met slablad, gestoomde broccoli, gegrilde paprika en courgette en rauwe cherrytomaatjes.
Voorbeeld 2: je kunt in plaats van snackworteltjes in de hummus dippen ook gestoomde, broccoliroosjes in de hummus dippen.

Heb jij al enige tijd last van darmklachten? Houd dan eens een eetdagboekje bij en kijk of je kunt vinden wat de klachten veroorzaken. Ga niet op eigen houtje voedingsgroepen elimineren. Raadpleeg een diëtist als de darmklachten aanhouden.