8 manieren om duurzamer te leven

Duurzaam leven; steeds meer mensen zijn er mee bezig. En dat is maar goed ook! Klimaatverandering is niet meer te ontkennen en we moeten allemaal onze koppen bij elkaar steken om de negatieve gevolgen zoveel mogelijk in te dammen. Ook wij bij Sisters about Food proberen ons steentje bij te dragen voor een betere wereld. Ben je benieuwd welke stappen wij zetten voor een duurzaam leven? Lees dan deze tips!

1. Eet zoveel mogelijk whole food plant based

Dat wij adviseren om (meer) plantaardig te eten is voor vele lezers niet onbekend. Daarnaast zijn steeds meer mensen bezig om hun voedingspatroon te verduurzamen door vaker voor plantaardig te kiezen om op deze manier het klimaat zo min mogelijk te belasten. Dat vlees, zuivel, vis en eieren belastend zijn voor het milieu is waarschijnlijk geen onbekende informatie. Deze producten zo veel mogelijk vermijden is dan ook een van de meest eenvoudige manieren om een steentje bij te dragen aan een duurzamere wereld Maar voor wie nog een extra stapje wilt zetten kun je proberen om zoveel mogelijk ‘Whole Food Plant Based’ te eten. Dit houdt in dat je naast het minderen van de consumptie van dierlijke producten ook zo min mogelijk (sterk) bewerkte voeding consumeert. Denk hierbij aan ijs, koekjes, chips, (bewerkte) vleesvervangers, frisdranken enzovoorts. Misschien denk je er niet altijd even veel bij na, maar hoe bewerkter het voedsel, hoe groter de belasting voor het milieu. Bij de productie, bewerking en verpakking komt namelijk flink wat kijken, het kost namelijk allemaal extra energie. Natuurlijk zijn er ook uitzonderingen op deze regel, want het conserveren van bederfelijke producten red ook veel voedsel van voedselverspilling (hierover zometeen meer). Dus koop gerust diepvries groenten en fruit en ingeblikte tomatenblokjes. Probeer verder de basisvoeding te laten bestaan uit groenten, fruit, graanproducten en peulvruchten. Deze zijn het minst bewerkt en dus (in de meeste gevallen) ook een stuk duurzamer. Daarnaast biedt whole food plant-based eten veel voordelen voor jouw gezondheid. Win-win dus!

artur-rutkowski-GdTLaWamFHw-unsplash.jpg

“Dat vlees, zuivel, vis en eieren belastend zijn voor het milieu is geen onbekende informatie.”

2. Zo min mogelijk verspilling

Zoals in het vorige punt al benoemd is kan onbewerkt voedsel sneller bederven. Voedselverspilling is helaas nog steeds een groot probleem, met name in de westerse wereld. Door goed te plannen, niet te veel inkopen te doen, producten goed te bewaren (en eventueel ook in te invriezen!), restjes avondeten te lunchen en broodkapjes te eten kun je een hoop verspilling tegen gaan. Peulvruchten uit blik zijn heel lang houdbaar dus dat zal geen problemen vormen. Kook je ze liever zelf of heb je een half blikje over? Dan kun je het restant uitstekend in de vriezer bewaren. Dit geldt ook voor brood, fruit, en groenten of complete gerechten zoals chili’s, curry’s, pasta’s en sauzen. Een andere tip tegen verspilling is om zo nu en dan een ‘restjesdag’ in de plannen. Op deze dag maak je alle kleine restjes op die in de koelkast liggen. Er zijn ontzettend veel gerechten waar je vrijwel alle groentes die je over hebt voor kunt gebruiken, zoals een stir-fry (roerbakgerecht), curry of soep. Op deze manier kun je toch die ene verdwaalde wortel, dat kleine stukje courgette en net dat zielige bosui en stukje tofu of tempeh nog nieuw leven geven!

3. Lokaal, biologisch en van het seizoen

Sommige groenten en fruitsoorten komen van mijlenver. Ook wij komen wel eens in de verleiding om gelijk de blauwe bessen te kopen zodra deze eindelijk weer tevoorschijn komen (terwijl het in Nederland nog niet het oogstseizoen is voor deze bessen). Wanneer fruit kilometers af moeten leggen voor ze bij jou in de koelkast terecht komen, heeft dit veel impact op het klimaat. Dat geldt natuurlijk ook voor tropisch fruit. We zeggen niet dat je het nooit meer zou moeten eten, maar let op de balans tussen import eten en eten van eigen bodem. Vaak staat er op de verpakking waar je groenten en fruit vandaan komt en op de website van milieucentraal kun je de groenten- en fruit kalender downloaden. Super handig, dan heb je altijd een mooi overzicht van wat er in het seizoen is en welke soorten het meest milieuvriendelijk zijn op dit moment.

janko-ferlic-uayYTomQ5r8-unsplash.jpg

4. Rescue food

In de supermarkt vind je producten met een 35% korting sticker. Deze producten worden, wanneer ze niet worden verkocht, weggegooid en dus verspild. Door deze producten te kopen wordt er minder weggegooid wat nog prima te gebruiken is. Daarnaast is het ook nog eens kostenbesparend. Ook dit lijkt mij een win-win situatie!

5. Plastic-vrij

Dat de zee in een plastic soep aan het veranderen is inmiddels ook als iets waar niet omheen te draaien valt. Het probleem is nog steeds dusdanig groot dat we het in dit lijstje zetten. Vaak denkt men dat het recyclen van plastic het probleem oplost maar helaas is dit niet helemaal het geval. Een groot deel van het plastic wat keurig bij het plastic afval weggegooid wordt, wordt niet gerecycled en komt alsnog in de plastic soep terecht. Dit is iets waar weliswaar oplossingen voor zijn, maar dat vraagt om een (recycle)systeemverandering waar we universiteiten (TU-delft bijv.) en de overheid voor nodig hebben. Plasticvrij leven is nog niet de norm en is lastig, maar je kunt natuurlijk wel je best doen. Dus bij deze willen wij jullie motiveren om echt die herbruikbare boodschappentas, groenten- en fruitzakjes en - misschien nog wel de belangrijkste - je stoffen croissantjes-zakje te gaan gebruiken. Ook voor huidverzorgingsproducten, shampoo’s, schoonmaakmiddelen en vele andere producten komen steeds meer duurzamere, plasticvrije alternatieven op de markt. Deze tip past overigens ook bij de eerste tip: bewerkte voeding zit namelijk vaak verpakt in veel plastic. Door meer ‘whole foods’ te eten kun je flink op je plastic gebruik besparen. Door stap voor stap over te gaan op plasticvrije alternatieven kun je jouw steentje bijdragen tegen de plasticsoep. En ontkom je er soms niet aan dat je met een lege plastic verpakking zit? Denk dan eens out of the box, hoe kun jij dat plastic een nieuwe bestemming geven, zodat het niet single-use-plastic blijft

6. Puur natuur

Ook het kiezen voor meer ecologische en natuurlijke producten kan een mooie manier zijn om het milieu te besparen. Eco wasmiddel en schoonmaakmiddel is tegenwoordig overal te krijgen. En wist je dat veel van dit soort producten ook makkelijk te ‘DIY’en’ zijn? Dit is ook vaak net een tikkie vriendelijker voor de portemonnee. Ook natuurlijke huidverzorging, make-up en shampoo is echt iets van deze tijd. Waarschijnlijk zullen jouw huid en haar je dankbaar wanneer je gedag zegt tegen alle chemicaliën die soms in producten verstopt zitten. En vind je het allemaal te ingewikkeld? Ga dan eens na of je wellicht niet te veel cosmetische producten gebruikt. Over het algemeen hebben we veel minder verzorgingsproducten nodig dat we denken.

7. Duurzaam shoppen

Duurzaam is hip! En daar zijn wij natuurlijk ontzettend blij mee. We kopen onze kleding op Vinted kopen biologisch katoen, koffie bekers van bamboe en dan hebben we het nog niet over de pinterest worthy voorraadkast met matchende bewaarpotten gehad. Een super toffe beweging die gaande is! Toch is er iets wat je kan doen wat nóg duurzamer is dan duurzaam shoppen: géén dingen kopen die je niet nodig hebt. Klinkt logisch, maar soms denk je daar misschien niet bij na. Heb je die leuke koffie beker écht nodig? Kan je dat ene truitje ook bij de lokale tweedehandswinkel scoren of moet je hem echt bestellen? En een postbezorger dag-in-dag-uit rondjes laten rijden in de bestelbus om al de tweedehands kleding bij jou thuis af te leveren is ook niet echt duurzaam natuurlijk. Denk dus goed na voor je iets koopt of je het echt nodig hebt. Recycle glazen potten om in de voorraadkast te gebruiken of doe een kledingruil met vriendinnen. Want iets niet kopen is nog altijd een betere keuze dan iets duurzaams kopen wat je niet nodig hebt.

cherie-birkner-J6MJPuJiDPo-unsplash.jpg

“Iets niet kopen is nog altijd een betere keuze dan iets duurzaams kopen wat je niet nodig hebt.”

8. Bespaar energie

Zo veel mogelijk besparen op je energierekening is ook een handige manier om duurzamer te leven. In de winter de verwarming een graadje lager draaien,warme kleding dragen en niet te lang ‘heet’ douchen bespaart je meer dan je zou denken. Niet alleen wat het klimaat betreft, ook voor je portemonnee is dit erg prettig. Ook het overslaan van de droger en je was aan een droogrekje laten drogen kan een hoop energie besparen. Zonnepanelen zijn ook een mooi extra initiatief om nog slimmer om te gaan met energieverbruik, maar hier moet je wel de mogelijkheid voor hebben.

Dit is maar een kleine selectie van de dingen die je kunt doen voor een duurzaam leven. Er zijn nog zó veel anderen dingen die een steentje bij kunnen dragen. Nu zijn wij natuurlijk ontzettend benieuwd: Wat doe jij om duurzamer te leven? Laat het ons weten in de comments; zo kunnen we met z’n allen werken aan de wereld van morgen!