Gezonde veggie loaded lasagne

IMG-1228.jpg

Porties: 6-8
Gang: dinner
Bereidingstijd: 45 min bereidingstijd, 45 min oventijd
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
Keukengerei: oven, ovenschaal, hapjespan




Wil je graag wat afvallen of een maaltijd nuttigen wat niet al te zwaar valt? Probeer deze vegan lasagne: het recept bevat volkoren lasagnevellen, peulvruchten, veel groenten en weinig vet.

De linzen maken de maaltijd volwaardig en geven een vleesachtige structuur, zonder dat je echt het idee hebt dat je peulvruchten eet. Het recept is helemaal kidsproof!

Voor wie niet echt van peulvruchten houdt of thuis moeilijke eters heeft zijn linzen een uitkomst, omdat je ze gemakkelijk door gerechten kan verwerken. Blijf peulvruchten in verschillende soorten en maten proberen en verwerk ze door verschillende gerechten. Blijf ze vooral ook aan je kind aanbieden.


Ingrediënten

2 aubergine
2 middelgrote uien
2 stengels bleekselderij
4 grote winterpenen
2 trostomaten
800 gram tomatenblokjes
2 blikken (a 400 gram) linzen
50 g bloem
700 ml amandelmelk
10 volkoren lasagnevellen
4 el edelgistvlokken
1 tl gemalen nootmuskaat
5 el olijfolie
3 tenen knoflook
20 g verse Italiaanse kruiden
100 ml water
peper & zout
optioneel: vegan kaas

DSC06530.jpg
IMG-1213.jpg

Bereidingswijze

  1. Snijd de aubergine in plakken en gril een aantal minuten tussen een contactgrill. Je kunt eventueel een beetje olijfolie gebruiken, maar dit hoeft niet.

  2. Snijd vervolgens de ui fijn en de bleekselderij en wortel in blokjes van ½ cm. Verhit 2 el olie in een hapjespan en bak de ui samen met de bleekselderij en wortel 10 minuten op middelhoog vuur. Snijd ondertussen de knoflook fijn en voeg de verse kruiden, knoflook, water en tomatenblokjes toe aan de groenten. Zeef de linzen en spoel goed af en voeg vervolgens ook toe aan de pan. Laat het geheel 30 minuten met de deksel op de pan koken. Breng op smaak met peper en zout.

  3. Verwarm de oven voor op 180 °C. Verhit ondertussen 3 el olie in een hapjespan, roer de bloem erdoor en laat op laag vuur 5 minuten garen tot de bloem licht begint te kleuren. Zet het vuur wat hoger en voeg al roerend amandelmelk toe. Voeg vervolgens de edelgistvlokken en nootmuskaat toe en breng op smaak met peper. Blijf roeren totdat je een bechamelsaus krijgt (10 minuten).

  4. Vul de ovenschaal met ongeveer ⅓ van de tomatensaus en bedek met lasagnevellen. Leg ⅓ van de aubergineplakken uit de grill over de lasagnevellen en verdeel ⅓ van de tomatensaus en ⅓ van de bechamelsaus over de aubergine. Herhaal de stappen opnieuw en verdeel de lasagnevellen over de saus. Blijf herhalen en eindig met de aubergineplakken.

  5. Snijd tot slot te tomaten in dunne plakken en verdeel over de bovenkant van de lasagne. Bak de lasagne in het midden van de oven in ca. 45 min goudbruin en gaar. Bestrooi eventueel met vegan kaas.