Basisrecept hummus

Ook heerlijk als bijgerecht bij het dinner!

Ook heerlijk als bijgerecht bij het dinner!

Er zijn waarschijnlijk maar weinig veganisten op de wereld die géén hummus eten; wij kunnen het ons in ieder geval niet voorstellen. De afgelopen jaren zijn de schappen met hummus bijna geëxplodeerd  in de supermarkten. Er zijn ontelbaar veel soorten, maten en smaken verkrijgbaar. Alleen maar goed als je het ons vraagt! Wat minder goed is,is dat de supermarkt-varianten vaak een hoop toevoegingen bevatten zoals olie, zout en suiker om er zo voor te zorgen dat de hummus langer houdbaar is. Sommige soorten hummus bestaan zelfs maar voor 30 à 40 procent uit kikkererwten. Natuurlijk is het helemaal oké om kant-en-klare hummus op een boterham te smeren, maar nog beter is het om het zelf te maken. Gelukkig is het met een handomdraai te maken en als je een beetje extra tijd om handen hebt zeker aan te raden om dit te doen. Het is niet alleen een stuk voedzamer om je eigen hummus te draaien, het is ook nog eens lekkerder én je kunt allerlei ingrediënten toevoegen waar je blij van wordt.

Daarom delen wij vandaag het basis-recept voor hummus; gewoon simpel en naturel. Vanuit dit recept kun je vervolgens alle kanten op. Bijvoorbeeld door het toevoegen van een paar zongedroogde tomaatjes, koriander, ras el hanout, pompoen, bietjes, cacao - and the list goes on. 

Het geheim van een goede hummus zit hem ten eerste in de juiste kikkererwten gebruiken. Uit een glazen pot zijn ze vaak het zachts en dus het meest geschikt om hummus van te maken. Verder zorgt het citroensap ervoor dat de hummus lekker luchtig wordt. Ook kun je een paar eetlepels water of sojamelk toevoegen. Dat laatste klinkt misschien een beetje gek, maar het zorgt voor een super romige smaak. Tot slot is het goed om de hummus lang - heel lang - te draaien in de keukenmachine. Het resultaat? Super romige, luchtige hummus. Wie wilt dat nou niet?

Benodigdheden
Vergiet, keukenmachine

Ingrediënten

  • ½ pot kikkererwten (uitlekgewicht 240 g)

  • 2 el tahini

  • Snuf knoflookpoeder

  • Sap van 1/2 citroen

  • Peper & zout

  • Ongeveer 4 eetlepels water (of sojamelk)

Bereidingswijze

  1. Lek de kikkererwten uit en spoel ze goed af in een vergiet (tot het moment dat ze niet meer schuimen)

  2. Doe de kikkererwten samen met de tahin, knoflookpoeder, citroensap en een snuf peper en zout in de keukenmachine.

  3. Draai de keukenmachine een paar minuten, schep de randjes om en mix. Voeg per keer een paar eetlepels water of sojamelk toe tot de hummus de gewenste dikte heeft.

  4. Breng op smaak met extra knoflook, peper, zout of ander lekkers!

  5. Schep de hummus in een een bakje en bewaar ongeveer 3 dagen in de koelkast.

Enjoy!

Enjoy!