5 tips om de feestdagen te overleven als vegan!

Wat zijn ze fijn hè, de feestdagen? Maar sinds je veganistisch/plantaardig eet (of plantaardig krijg je misschien wel te maken met negativiteit van vrienden of familieleden. Het doet je wellicht pijn om al dat vlees te zien tijdens het diner of je raakt gefrustreerd van de grappen die over jou worden gemaakt met betrekking tot jouw voedingskeuzes.

Hoe kun je er voor zorgen dat jij toch fijne feestdagen hebt met mensen die andere ideeën hebben over voeding? Lees verder voor vijf tips:

1. Accepteer de keuzes van anderen

Ik weet nog wel dat in het eerste jaar dat ik veganistisch ben gaan eten, ik het me erg kon aantrekken wat voor keuzes anderen maakte. Ik werd verdrietig van het idee hoe een dier heeft moeten lijden voor het op tafel stond (en ik zag weer het zielige gezicht van moederkoe terwijl haar kalfje werd weggevoerd). Ik voelde me gefrustreerd omdat ik zelf ervaar hoe makkelijk het is om geen dieren meer te eten en ik ging in discussie met anderen. Het maakte me misselijk, verdrietig en boos, ondanks dat ik wist dat ik een paar jaar daarvoor nog precies dezelfde keuze maakte en ik ook geen slecht mens was..

Ik kreeg door dat ik zelf degene was waardoor het zo zwaar voelde en ik dat meer moest loslaten. Ik zelf bleef (en blijf) erbij dat ik niet wil bijdragen aan dierenleed, maar wat voor keuze een ander maakt is aan hen.En met die gedachte  creëerde ik meer rust voor mezelf. Want ik wíl zo graag genieten van de tijd die ik met mijn familie doorbreng en dus heb ik de keuze gemaakt om gedachten die opkomen over het dierenleed weg te blazen, zoals een wolkje dat wegdrijft met de wind.

Dit vergt een beetje oefening: inzien dat je je gedachten kunt loslaten en er niet in mee hoeft te gaan. Een stukje compassie hebben voor je geliefden die ook maar doen wat zij denken dat goed of normaal is. Maar het belangrijkste is: blijf achter je eigen keuze staan.


2. Wees positief

Als mensen oprecht interesse tonen en jouw vragen waarom je veganistisch eet, kun je dit natuurlijk wel uitleggen. Spreek vanuit jouw eigen ervaring en probeer het positief te houden. Leg bijvoorbeeld uit hoe lekker veganistisch eten is en dat je bijvoorbeeld veel nieuwe dingen hebt ontdekt of dat het eten van whole foods plantaardige voeding erg gezond is en je op die manier ook je impact op het milieu kunt verkleinen.

3. Doe wat goed voelt voor jou

Het is volledig aan jou om te kiezen wat je wel en niet wilt eten. Wil je flexibel met het eten omgaan tijdens de feestdagen omdat je er oké mee bent om wél dat chocolaatje te eten met melk erin of om wel dat heerlijke dessert van je tante te proberen? Doe dat dan! Je hoeft je aan niemand te verantwoorden. Aan de andere kant van de lijn staat dan wel dat het ook belangrijk is om óók achter je keuzes te staan als je wel beslist om volledig veganistisch te blijven eten ondanks dat het misschien voelt alsof je een last bij je familie en vrienden oplegt. Mochten ze het heel lastig vinden om iets plantaardigs voor jou te bereiden, neem dan zelf iets mee of ga op zoek naar recepten, deel ze en denk met je vrienden/familie mee. En daarmee komen we op het volgende punt:

4. Informeer en wees behulpzaam

Wees duidelijk over wat je wel of niet eet: “ik eet groenten, fruit, granen en peulvruchten (bonen), maar geen vlees, gevogelte, vis, schaaldieren, melkproducten en eieren. Leg bijvoorbeeld ook uit, wanneer iemand graag iets wilt klaarmaken wat jij ook kan eten, hoe je de dierlijke ingrediënten het beste kunt vervangen. Of dat ze de kaas en eieren even apart willen houden, zodat jij zelf de ingrediënten kunt vervangen en er niet een heel ander apart gerecht klaargemaakt hoeft te worden. Ook kun je natuurlijk mee helpen in de zoektocht naar leuke, makkelijke recepten. En vooral: bedank ze voor de extra moeite die ze voor jou doen!

Tot slot:

5. Inspireer met jouw heerlijke plantaardige recepten

Er ligt nog steeds een taboe op veganistisch eten. Voor mensen die er niet mee bekend zijn, kan het in de eerste instantie lijken alsof plantaardig eten saai is en je enkel een blaadje sla en een stukje komkommer kunt eten. Maar wij bij Sisters about Food weten maar al te goed hoe smaakvol en feestelijk plantaardig eten is, dus hoe leuk is het om juist de feestdagen te gebruiken om anderen te inspireren met jouw kookkunsten, te laten zien hoe je dierlijke ingrediënten kunt vervangen en deze heerlijke creaties te delen met je niet-veganistische familieleden. 

Een aantal jaar geleden had ik een volledig plantaardig diner voor mijn verjaardag georganiseerd en bijna alle genodigden aten niet vegetarisch of veganistisch. Veel van mijn vrienden gingen er sceptisch in. En je raadt het misschien al: Er werd volop gegeten en genoten. En zo probeer ik steeds weer het idee dat ‘plantaardig eten saai is’ te doorbreken en nieuwe zaadjes te planten. 

Mocht je nog op zoek zijn naar kerstrecepten bekijk dan ook eens de kerstrecepten die wij hebben ontwikkelt:

Wat voor situaties of opmerkingen heb jij wel eens ontvangen? Hoe ga jij daar mee om? Deel het in de comments, zo kunnen we elkaar helpen!

We wensen jullie hele fijne feestdagen en een liefdevol, gezond 2022!
Liefs, het team van Sisters about Food