Nadine's kijk op voeding: whole food plant-based

Whole food plant-based voeding

Eind jaren negentig was aandacht voor een gezond milieu nauwelijks aan de orde. Voedingsvoorlichting ging met name over de voedingswaarde en over de effecten van voeding op de gezondheid. Het brede begrip duurzaamheid wordt nu steeds vaker onderdeel van de voedingsvoorlichting, waarbij we dus ook kijken naar de ecologische effecten van voeding. Hoe behouden we functies die essentieel zijn voor de aarde, zoals een gezonde bodem, goede klimaatbeheersing en biodiversiteit?

Op de opleiding Voeding & Diëtetiek leerden we weinig over een volwaardig voedingspatroon dat minder belastend is voor het milieu. We kregen het een en ander mee over duurzaamheid en de eiwitkwaliteit van dierlijke- en plantaardig producten, maar vrijwel niks over hoe een verantwoord plantaardig voedingspatroon er vervolgens uit moest zien. Sterker nog, ik wist alleen dat je vitamine B12 moest suppleren als je veganistisch at. Daarom ging ik zelf steeds meer op onderzoek uit en leerde meer over de rol van plantaardige voeding op de gezondheid en de enorme impact van de veehouderij op het milieu en dierenwelzijn.
Eline richtte een veganistische lunchroom op, waardoor mijn interesse in plantaardige voeding verder groeide. Ik besloot om voor mijn afstuderen een onderzoek te doen naar een volwaardig veganistisch voedingspatroon voor kinderen. Met als gevolg dat ik volledig veganistisch ben gaan eten.


De voordelen van een veganistisch voedingspatroon
Onderzoeken van dr. Michael Greger over de werking van plantaardige voeding om welvaartsziekten te voorkomen, te verminderen en zelfs terug te draaien inspireerde mij. Een whole food plant-based voedingspatroon met als basis planten heeft vele voordelen voor onze gezondheid laat een grote stapel onderzoeken zien. Een voedingspatroon rijk aan plantaardige producten en arm aan dierlijke producten, bevat namelijk meer voedingsvezels, antioxidanten, vitamines en mineralen en minder cholesterol, verzadigd vet en transvet. Dit brengt veel gezondheidsvoordelen met zich mee, waaronder een lagere kans op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en obesitas. Sterker nog: je kunt veel klachten en welvaartszieken voorkomen. Die positieve effecten blijken niet alleen uit onderzoek, ik merk ze ook dagelijks in de praktijk. Men valt af, de bloedwaarden verbeteren en men krijgt vaak veel meer energie.


Wat houdt whole food, plant-based eten eten in?
Een whole food plant-based voedingspatroon is een volwaardige plantaardige of vegan voedingspatroon op basis van onbewerkte, plantaardige producten, namelijk groenten, fruit, peulvruchten, volkoren granen, noten, zaden en paddenstoelen. Deze manier van eten is niet alleen beter voor de dierenwelzijn en de planeet, maar ook voor jou en jouw gezin. Een volwaardig plantaardig voedingspatroon is geschikt en biedt voordelen. Zelf voor kinderen, ouderen, zwangere vrouwen en fanatieke sporters.

Plantaardige Schijf van Vijf

Plantaardige Schijf van Vijf


Voedingsadvies op maat

Mijn passie voor gezondheid groeide toen ik de voordelen van een whole food plant-based voedingspatroon zelf mocht ervaren. Ik verdiepte me steeds meer in de voordelen van plantaardige voeding en in de optimalisering van een plantaardig voedingspatroon. Datgene wat het volgen van een plantaardig voedingspatroon mij gegeven heeft, wil deel ik aan de hand van het e-book ‘Plantaardig met Sisters about Food’, voedingsbegeleiding, lezingen en via onze Instagram Sisters about Food. Met mijn expertise op het gebied van plantaardige voeding kan ik je laten zien hoe je kunt genieten van alle voordelen die plantaardige voeding voor je gezondheid te bieden heeft. 
Ons specialisatiegebied ligt in de plantaardige voeding en met name in de rol die dit voedingspatroon kan vervullen om zo gezond mogelijk oud te worden (longevity). Als plantaardig / vegan diëtist werken wij echter met cliënten met allerlei voedingspatronen en adviseren wij op basis van jouw persoonlijke gezondheidsklachten of jouw hulpvraag. Dit doen wij vanuit onze professie waarin de persoonlijke overtuigingen van ons als persoon niet leidend mogen zijn in onze advisering als diëtist. Wij geven voedingsadviezen op basis van wetenschappelijke richtlijnen. Uiteraard helpen wij mensen bij het creëeren van een zo gezond mogelijk voedingspatroon. Dat houdt in het algemeen in dat plantaardige producten een meer centrale rol zullen innemen ten opzichte van dierlijke producten in het eetpatroon van de Nederlander. Wij zien Nederland graag verduurzamen door van plantaardig / vegan voeding de nieuwe norm te maken.

Oftwel, wij zullen jou niet opleggen om plantaardig te eten. Het is juist zo dat elke stap richting een meer plantaardig en onbewerkt voedingspatroon al winst oplevert, hoe klein die stap ook is. Het is mijn missie om jou te helpen het meeste uit je voeding te halen, op een manier waar jij comfortabel bij voelt en haalbaar is voor jou. Jouw ideale eetpatroon zou een combinatie moeten zijn van een meer plantaardig, onbewerkt eetpatroon en een eetpatroon waarin je vind dat je lekker eet, plezier ervaart en waar je je geweldig bij voelt! En juist met deze aanpak kunnen we zo ontzettend veel gezondheidswinst behalen en jouw persoonlijke doelen bereiken!

Een holistisch aanpak

Naast alle ‘regels’ om gezond te leven en hoe je die succesvol toepast, blijkt in de praktijk dat het naleven van deze gezondheidsregels niet gelijk staat aan het positieve resultaat waar we naar streven. Daarom kijken we naast gezonde voeding ook naar andere factoren zoals slaap, beweging, stress en emoties & gedachten.

Alles staat in verbinding met elkaar, daarom is mijn aanpak samen met jou holistisch. Voor een duurzaam resultaat is het belangrijk om hier inzicht te krijgen. Hoe beter je dit begrijpt, hoe makkelijker je écht kunt veranderen. 
Kies bewust voor een zinvol leven, vanuit liefde voor jezelf.