Vegan on a budget

“Dat vegan eten is wel een dure grap zeker?” is een opmerking die ik regelmatig ontvang van vrienden en familie. Op zich geen gekke gedachte; er zijn immers zo ontzettend veel vegan producten te vinden. Vleesvervangers, vegan melk chocolade, koekjes, ijs - en het aanbod blijft maar groeien. De prijskaartjes van deze producten liegen er niet om. Deze ‘speciale’ vegan producten zijn vaak erg duur en dit wekt het idee dat vegan eten duur is. Maar is dit wel zo?

Bij Sisters about Food focussen wij ons op een ‘Whole food plant based’ voedingspatroon; zo veel mogelijk onbewerkte plantaardige voeding. De basis van de voeding bestaat hierin voornamelijk uit volkoren granen, peulvruchten, groente, fruit en noten & zaden. Dit hoeft dus helemaal niet duur te zijn! De ‘speciale’ vegan producten passen ook in een gezond voedingspatroon, maar wanneer je de basis laat bestaan uit meer onbewerkte producten is jouw voeding vriendelijker voor je portemonnee én jouw gezondheid.

DSC-0629.jpg

1. Koop groot in

Vaak zijn grootverpakkingen een stuk goedkoper. Zeker wanneer het om droge producten gaat zoals rijst, pasta en andere granen, bonen, linzen, noten en kruiden is het een stuk voordeliger om groot in te kopen. Maar ook groente en fruit zijn soms goedkoper als je een grotere hoeveelheid inkoopt. Dit is natuurlijk wel een stuk minder lang houdbaar, gelukkig kun je het ook (gedeeltelijk) invriezen om er langer voordeel uit te halen.

2. Groente en fruit van het seizoen

Eten met het seizoen kan een hoop centjes schelen aan het einde van de maand. Daarnaast is groente en fruit uit het seizoen nog lekkerder ook en als kers op de taart is het ook duurzamer om met de seizoenen mee te eten. Je zou bijvoorbeeld de groente en fruitkalender bij de hand kunnen houden wanneer je je maaltijden gaat plannen.

3. Volkoren granen en peulvruchten

Wanneer de basis van de voeding uit volkoren granen en peulvruchten bestaan ben je hartstikke gezond, duurzaam en betaalbaar bezig. Het is misschien even wennen om met volkoren granen en peulvruchten te koken als je dit nog niet vaak hebt gedaan, maar na een tijd zul je hier zeker je weg in vinden. En het kost nagenoeg niets. Ga maar eens na hoeveel porties rijst je uit een pak haalt en een blikje peulvruchten van 1 euro is al goed voor 2 à 3 porties.

4. Gedroogde kruiden als smaakmakers

Bij een goede, smaakvolle maaltijd horen natuurlijk kruiden. Nu zijn verse kruiden soms wat prijzig en niet heel lang houdbaar. Als je van een bepaald kruid dus niet zo heel gek veel gebruikt zou je ook de gedroogde variant kunnen gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan basilicum, koriander of rozemarijn. Andere specerijen zoals kerrie, paprikapoeder, komijn en dergelijken zijn overigens (zie tip 1) in grotere hoeveelheden in verhouding een stuk goedkoper dan de kleine potjes.

5. Houdt aanbiedingen in de gaten en maak een budget-lijstje!

Door de aanbiedingen in de gaten te houden en daar je inkopen op aan te passen kan je flink van euro’s besparen. Verder kun je ook voor jezelf een wekelijks budget opstellen en hier je wekelijkse meal-plan mee maken. Probeer je dan natuurlijk ook echt aan het lijstje te houden.
Leuk volg tip voor wekelijkse aanbieden voor veganistische producten kun je vinden bij de Bonus Vegan.

Plantaardige maaltijden

Er zijn een hoop verschillende maaltijden die je kan maken met deze budget-friendly producten. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze opties:

  • Kruidige linzensoep met geroosterd brood

  • Tomatensoep met plantaardige kaastoast

  • Tofu bowl met rijst en groente

  • Vegan nasi met tempeh en pinda’s

  • Tajine van aardappel, wortel, blanke rozijnen, tomaten en couscous

  • Vegan AVG’te

  • Zoete aardappel stamppotje met falafel

  • Pasta met bolognese van linzen

  • Lasagne met tofu ricotta

  • Pasta pesto met cannellinibonen en geroosterd brood

  • Woknoedels met groentemix, tofu en cashewnoten

  • Chili sin carne

  • Pompoencurry met tofu

  • Ceasar salade met tempeh

  • Wraps met bonen in tomatensaus, maïs, groente en vegan kaas

  • Pita met falafel en soja-yoghurt saus


Nu kan het best lastig zijn om veel te koken met dit soort onbewerkte producten. Misschien sta je wel eens met een zak rode linzen in je handen en heb je eigenlijk geen idee wat je ermee moet. Heb je leuke budgetvriendelijke inspiratie nodig? Kijk dan vooral eens op de blog van pick up limes. Daar verschijnen regelmatig Budget Challenges met overheerlijke recepten inclusief boodschappenlijstjes.

Kijk ook eens onderstaande video’s, waarin 5 super smakelijke avondmaaltijden worden gepresenteerd voor slechts 1 euro en 2 euro per dag (4 euro of 8 euro totaal). Je kunt er elke dag met 4 personen voor eten en bent voor 5 dagen niet meer dan 20 euro kwijt. Ben je met minder mensen thuis, kun je de maaltijden natuurlijk ook bewaren en de volgende dag bij de lunch eten.

Pick up limes Grocery list

Wij helpen onze cliënten ook regelmatig met het samenstellen van een budgetproof weekmenu en kijken samen met jou mee wat het beste bij jou past. Meer informatie over een van onze diensten? Ga naar de pagina voedingsadvies of maak een kennismakingsgesprek aan.